NaHaiWriMo?

NaHaiWriMo (voluit National Haiku Writing Month) is een online uitdaging waarbij het de bedoeling elke dag van de maand februari een haiku te schrijven.

Waarom februari? Het is de kortste maand, en dat past perfect bij de kortste dichtvorm.

Er hoort ook een website bij (https://www.nahaiwrimo.com/) waar je heel wat interessante artikels en tips vindt over het schrijven van Haiku, en een facebookpagina (https://www.facebook.com/NaHaiWriMo), waar je je gedicht kan posten. Je kan op Facebook ook elke dag een nieuwe ‘prompt’ vinden, een woord of begrip dat kan dienen als inspiratie bij het creëren van je Haiku.

De prompts zijn enkel als hulp bedoeld, je mag schrijven waarover je maar wilt, als je het elke dag in februari doet, is de missie geslaagd.

Je kan dat uiteraard enkel voor jezelf doen, maar door het online te publiceren op de facebookpagina van NaHaiWriMo of op Twitter (met #NaHaiWriMo) maak je voor iedereen zichtbaar dat je deelneemt en dus ook of je de uitdaging haalt of niet. Een stok achter de deur dus.

Zowel de website als de facebookpagina zijn in het Engels, de prompts dus ook, en dat is niet altijd even handig als je in het Nederlands schrijft. Niet elke prompt laat zich vlot vertalen.

NaHaiWrimo werd in 2010 voor het eerst gelanceerd door Michael Dylan Welch, die zijn sporen in de Amerikaanse Haiku wereld wel verdiend heeft. Ondertussen is het al lang geen puur Amerikaanse aangelegenheid meer, er doen mensen mee van over de hele wereld en er zijn prompts het hele jaar door. Er zijn nu ook een officiële Franstalige en Spaanstalige facebookpagina’s met hun eigen prompts.